Er du litt tom i mage, er du litt tom i hodet, sies det på god gammel norsk. De fleste bedrifter og selskaper arrangerer jevnlige møter, seminarer og lignende. Hvor/Hvordan/Hva kommer disse menneskene til å spise? Hvis ikke selskapet har sin egen kantine, selvfølgelig. Catering i Oslo kan være et godt alternativ til dette. Jeg glemte å neven den «self-service» varianten av resepsjonisten også, som er ikke så veldig vellykkede alltid. For meg var det veldig banalt å tenke på hvordan skal jeg lage en baguett til meg, mine barn eller noen som var på besøk. Da jeg besøkte hjemme cateringen som pleier å lage våre caterings produkter, så forandret jeg perspektivet mitt over dette temaet.hjemmelaget-baguett

Det med å forberede, planlegge, innkjøpe, rense av matvarene, steke så mange baguetter, smøre baguettene, fylle dem med forskjellige pålegg som kylling, egg og reke, roastbiff og laks eller hva kunden måtte ønske seg var ikke det jeg hadde alltid forestilt meg når jeg skulle lage en baguett til meg selv.

Etter at all av matvarene var innkjøpt og alt var klart, så måtte vi klar gjøre matvarene til dagen etter. «Dette er for å spare tid når vi skal smøre baguettene», påpeker hjemme caterings damen vår.

Da måtte vi rense salatbladene, skåre dem, vaske salatbladene og legge i en stor skål for at vanne skulle renne ut. Å koke eggene var neste steg. Etter at eggene var kokt, så måtte vi skrelle dem og dekke dem med plast. Siste steg for eggene var å bevare dem inn i kjøleskapet for å ha dem klart til i morgen tidlig, før kl 06:00.

Nå er det tidlig på dagen og vi starter med å steke baguettene, samtidig som vi tar ut salatblader og eggene, smør, majones og alt annet tilbehøret for baguett-produksjon.

Ovnen er ikke stor og rommer ikke mer enn 6 baguetter, dermed er vi nødt til å steke baguettene i to runder. Etter at den første kulen av baguettene er ferdig stekt, må vi vente et par minutter for at de skal kjøles litt ned. Og nå skal baguettene skjæres. Baguettene skjæres langs lengden. Neste trinn er å smøre dem jevn og god, spesiell på begge toppene. «Gjestene våre begynner å tygge fra en av toppene på baguettene, derfor er det vesentlig viktig å smøre baguettene godt på begge ender» fastslo hun til meg.

Neste steg var å påføre med majones. Baguettene fikk en «Stripe» med majones. Jeg forstod at dette var for å ha smak på baguettene. Deretter kunne hun starte med å legge til salatblader, egg og reker, roastbiff eller laks. Til slutt fikk vi legge på toppen grønnsaker. I dag hadde hun lyst til å legge paprika på toppen. «Jeg må variere spesiell med grønnsaker. Jeg pleier å bruke agurk og tomat, men av og til vil jeg variere med noe annet som paprika for variasjonens skyld» påpekte hun til meg.

Å pakke produkter var den siste delen av jobben. Og nå har jeg 5 baguetter til hver baguett-eske. Det kan inneholde forskjellige fra baguett med ost og skinke, baguett med egg og rekke, baguett med roastbiff og baguett med laks. «Kunden kan bestemme hva de vil på toppen av baguettene» presiserer hun til meg.

Jeg har filmet en stor del av produksjonen og håper at noen av dere blir fristet til å bestille eller å informere noen bekjente.

Velbekommen.

Emil Shamloo