Jeg har alltid fått bestilling på snitt og baguett i det siste og sendt bestillingen videre til vår hjemmelagde kjøkken avdeling i Oslo. Og på leveringsdagen har jeg hentet snitt og baguetten nærmere ubevist på hva cateringspakkene inneholdt. Og jeg har hentet dem og levert til mine gode kunder i Oslo. Gjennom denne artikkelen skal jeg gi et bilde på hvordan snitt og baguetter lages. Hva er trinnene når en kokk vil lage så mange snitter som f.eks 40 snitter og 12 baguetter til en levering i Oslo.skåre brødet

For å være ærlig må jeg si at jeg måtte spørre flere ganger før jeg fikk lov til å være med en «smøringsprosses». Hun mente at jeg kommer til å lage «krøll» i produksjonen og jeg burde holde meg bare til transporten av snittene og baguettene! Men tilslutt klarte jeg å få henne til å ta meg imot med hele prosessen. Det vil si planlegging av matvare innkjøp, innkjøp av matvarene, tilberedning av matvarene og smøring av dem og sist men ikke minst pakking av snitt og baguetter.

Første fase: planlegging for smøring av 40 stk snitt med kylling, snitt med reker, snitt med roastbiff, snitt med egg og i tillegg må halvparten være med grovbrød. I tillegg skal vi ha fem stk baguetter med kylling og 6 stk baguett med egg og reke. Hun spurte meg hvor mange skåret brød, baguett, kylling, reke, laks, salat, agurk, tomat, smør, majones og roastbiff trenger vi til produksjon? Og jeg som ante nesten ikke hvor mye av hver skulle bruks til å lage en snitt eller en baguett, måtte bare gjette frem til noe som fikk henne til å le for en stund. Vi kom fram til at hun skriver en innkjøpsliste som jeg kunne ta med meg til butikken og kjøpe.

Andre fasen: Innkjøp av matvarer til å lage 40 snitt og 12 baguetter var min greie og det gikk som smurt! Innkjøpte matvarene ble levert til henne dagen før produksjonen og i det jeg skulle si farvel og komme meg hjem, fant jeg ut at jeg måtte være med på å tilberede varene til dagen etter. «en viktig del av produksjon av snitt og baguett gjøres dagen før», presiserte hun til meg.

Tredje fasen: tilberedning. Slik som jeg forstod, måtte maten tilberedes i to faser. 1. dagen før 2. på produksjonsdagen. Den første delen gikk på å rense kyllingene. Til disse snittene hadde jeg kjøpt 2 hele kyllinger som var godt stekt. De måtte renses og strimles i små biter. Til å lage baguetter med egg og reke, måtte vi koke alle eggene og skrelle dem og oppbevare dem på kjøleskapet. Salatene måtte renses og skylles med vann og legges i sill for å ta ut ekstra vannet.smøret snittbunn

Fjerde fase: (produksjonsdagen) smøring av snitt og baguett: jeg fikk oppgave av å skjære de firkantete brødene fra midten og lage 2 skt «snittbrød» som er trekantet og legge dem på produksjonsbordet ved siden av hverandre. Sist nevnte er for å gjøre smøring av snittbrødene enklere.

Jeg begynte smøringen av snittene samtidig som kokken vår begynte å dele kokte eggene med eggedeler skåre tomater og agurker. I tillegg til at hun hadde varmet opp komfyren til å steke baguettene. «De beste baguetter kommer fra nystekte baguetter» presiserte hun. «Du jobber veldig sakte» menten hun fordi jeg ikke var ferdig å smøre snittbrødene ennå, slev om hun var ferdig med å lage snitt på baguettene, skjære agurker og tomater. Jeg fikk litt hjelp av henne og deretter måtte jeg presse majones på både snittene og baguettene fra flasken. «hverken baguetter eller snitter må smake tørr» påstod hun og tilføyde en stor mengde med majones på snittene og baguetter. Å fordele salater på snitter var min neste oppgave og det klarte jeg utmerket siden alle salat bladene var på riktig  størrelse av snittbrødene! Og neste oppgaven var å få dekorere kyllinger, egg, roastbiff og laks på snittene fikk jeg ikke til å røre! Det var for vanskelig for meg konstaterte hun.fersk salat

Femte fase: Å pakke alle snitter og baguetter i kartonger. Utfordringer var å få så snittene til å stå ved siden av hverandre uten at de dekorerte og fine maten på toppen skulle rase ned i tillegg til å få flere av dem på en kartong. Jeg klarte å få tolv stk av snitt på en kartong, noe som jeg fikk skritt av. Og baguettene da. Jeg la 4 baguett ved siden av hverandre og 1 på tvers. Siden baguettene var så tunge, la jeg dem til å stå under snittene. Og siste delen var å kjøre dem til mine hyggelig bedriftskunder i Oslo. Hele prosessen fikk meg til å tenke at å være med produksjon av snitt og baguett kan være interessant for en gang, men jeg kommer til å bestille alltid fra henne og det anbefaler jeg også dere gjør for å smake på de nydelige snittene. Og ikke gå glipp av den herlige hjemmelagde baguetten fra hennes kjøkken.

Her kan dere ser filmen jeg har laget av det hele!

Jeg er en blogger, kom med forslag til meg om hva dere synes at jeg skal skrive om. Det setter jeg stor pris på!

 

Emil Shamloo