Påskeegg

Hva er påskeegg og hvor kommer de fra? Påskeegg er en betegnelse på forskjellige former av egg som blir brukt spesiell til mat. Påskeegg brukes for eksempel i pynt og feiring av selve påsken. Det er sterke bånd til grunn mellom påskeegg og nordmenn slik at eggesalget fordobles i forbindelse med påskeuken. Gjennomsnittlig forbruker én vanlig nordmenn fire og et halvt egg i løpet av de fem påskedagene. Det tilsvarer tjueen millioner påskeegg i hele Norge. For å finne de egentlige historiske røtter til dette må vi lete langt inne i både jødisk, hedensk og kristen tradisjon og kultur. Påskeeggene var dekorerte hønseegg, det nærmeste vi forbinder med påske, men senere fikk vi påskeegg i form av sjokolade, marsipan. For ikke å snakke om påskeegg som er laget av plast og fylt med godteri. Vi kan lage dine ønsker når det gjelder påskekurv! Her ser du en påskekurv vi har lagt på bestilling.

 

Påskeegg som er laget av sjokolade rundt ekte egg har lang tradisjon i Norge. Påskeegget er et symbol på starten av nytt liv. Flere steder rundt jordkloden dekoreres påskeegg av kunstnere. Det viser hvor viktig symbolet på nytt liv er hos dem.

Hvor gammelt er verdens eldste påskeegg? Funnene viser en del dekorerte egg i graven til en av kongene fra omtrent tre hundre år e.Kr. Forskerne mener at «påskeeggene» eller dekorerte egg var ment som lykke til den avdøde. Påskeeggene skulle bringe lykke eller beskytte avdøde mot onde ånder.

Hvorfor må du velge riktig påskemarsipan? Jo, fordi det selges over 20 millioner av påske marsipanegg  over heler Norge. Dette tilsvarer en gjennomsnitt på litt over fire og et halvt marsipanegg til hver av oss. Det er ikke uten grunn at dagligvarebutikker merker godt at marsipansalget skyter i været. Men har du tenkt deg hva ingrediensene i påskemarsipanen egentlig er ? Det finnes jo utallige mange former for marsipan. Det er vanskelig å vite hva egentlig marsipanene inneholder.

En liten guide for å finne din påskemarsipan. I utlandet, gjerne i Tyskland, finnes en spesiell marsipanmerking for å gjøre marsipanvalget enklere. Marsipanen som har over sytti prosent mandel i seg, kalles for «Edelmarzipan». Vi har dessverre ikke noen slik merking her til lands. Produsentene kan kalle sine produkter for marsipan så lenge det finnes en liten andel av mandler i produktet. Den beste og enkleste måten er at du tar styring selv og leser på emballasjen. Du får det beste resultatet dersom du sammenligner flere produkter. Selvfølgelig er det best å velge det produktet som gir mest av dine favorittingredienser. Synes du at mandel er en viktig del i marsipanen, anbefaler vi deg å velge Gullbrød som er et produkt du kan finne hos de aller fleste dagligvarebutikker hele året.

Våre eksperter anbefaler påskegodteri: Det er ikke så enkelt som det høres ut, men vi har tatt med oss både pris, smak, emballasje og påskefaktorer. Vi har smakt på mye godteri for dere og mange av oss fikk vondt av å spise påskegodteri :-(

Best: Sjokoladeegg fra Freia med melkekrem har fått vår varmeste anbefaling. Dette pakningen har fire sjokoladeegg med en plast teskje til å spise med. Du må være ganske rask med å bestille det, fordi det ble vi utsolgt ganske tidlig i fjor. Freia har kommet med nyheten om at de vil produsere femti prosent mer sjokoladeegg i år enn i fjor.

påskeegg

Nest best: Påske Marsipanpølser fra Nidar har fått vår nest beste anbefaling. Marsipanstangene har fått vår nest beste anbefaling. Marsipanstanger ligner på små pølser, en kan lett dele den. Pakningen inneholder kun 5 stk, noe som kan godt få plass på din skolesek, inn i bilen eller andre små plasser.

marsipanpølse

Emil shamloo+